ЗУРРСУУ/1923/1/45/Про новий адміністраційно-територіяльний поділ України

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1923‎ | 1‎ | 45
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ЗУРРСУУ/1923/1/45
Постанова II Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету VII скликання
Про новий адміністраційно-територіяльний поділ України
1923

564. Про новий адміністраційно-територіяльний поділ України.

Ухвалюючи методу та практичне переведення виконаної роботи що-до районування, як першу спробу грунтовної перебудови адміністраційно територіяльного поділу цілої країни на підставі ії економіки й відповідно до єдиного плану, в напрямі спрощення радянського апарату та наближення центру до людности, друга сесія ВУЦВК постановила:

1. Переведену роботу що-до адм.-тер. поділу України затвердити в кількості 53 округ (повітів) та 706 районів (волостей).

2. Доручити Президії ВУЦВК зробити відповідне подання до ВЦВК РСФРР про зміну кордонів, сумежних з РСФРР губерень, щоб випростувати кордони та правильніше утворити округи за економічним принціпом.

3. Матеріяли, що стали за підставу для нового адм.-тер. поділу УСРР і його наслідки надрукувати так у центрі, як і в кожній з губерень, і продовжувати дальше вивчати природньо-історичні та господарчі умови країни, щоб збудувати на їхній основі планове переведення відповідних заходів у кожній з наново утворених адм.-тер. одиниць і дальше погоджувати зміни в районуванні України з інтересами господарчого піднесення цілої Спілки Радянських Республік.

4. Зобов'язати центральні та місцеві органи влади суворо додержуватися переведеного адміністраційно-територіяльного поділу, пристосувавши ріжні відомчі райони до встановленого єдиного загального поділу, маючи на увазі, що виправлення виявлюваних на практиці часткових хиб в роботі що-до районування можна переводити до 1-го березня 1924 року, але не инакше як за попереднім дозволом і затвердженням центральних урядових органів.

5. Визнати за необхідне видати кошти, щоб терміново надрукувати назви усіх нових адм. тер. пунктів, не виключаючи Сільрад, а рівно ж виготовити та видати документальну мапу нового адміністраційно-територіяльного поділу України, з зазначенням на ній усіх тих даних, що вони потрібні для правильного й нешкідливого переходу країни на шлях нового адм.-тер. поділу.

6. Доручити Президії ВУЦВК вжити заходів до зміцнення апарату нових окружних та районових центрів та їхнього забезпечення поліпшеним обладнованням, а також нормальним транспортовим, телефоновим та технічним звязком, так з периферією, як з губерніяльним та загально-державним центром.

Харків, дня 12-го квітня 1923 року.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету

Т. в. о. Секретаря ВУЦВК


Ця робота перебуває у суспільному надбанні відповідно до статті 8 Закону України від 1 грудня 2022 року № 2811-IX «Про авторське право і суміжні права», де зазначається, що не є об'єктами авторського права:

  • вираження народної творчості (фольклор);
  • акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного і судового характеру (закони, укази, постанови, рішення, державні стандарти тощо), а також їх проекти та офіційні переклади;
  • розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право особливого роду (sui generis).