ЗУРРСУУ/1923/1/45/Про паливопостачання України

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1923‎ | 1‎ | 45
ЗУРРСУУ/1923/1/45
Постанова II Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету VII скликання
Про паливопостачання України
1923

563. Про паливопостачання України.

Констатуючи, що припаси донпалива в операц. 1922—23 рік не перевищать 300 мил. пудів, при потребі цілої Федерації в 357 мил. пудів, що припаси дровяні, при відведенні НКЗ 33.000 дес. для самозаготівлі та при недостачі грошових коштів, дадуть до визову не більш 270.000 куб. саж., при потребі української промисловости, транспорту, наркоматів 332.000 куб. саж., не рахуючи потреби мійської людности, 415.000 куб. сажнів, і сільської людности 2.915.000 куб. саж., та ураховуючи потенціяльні багатомільонові поклади в межах України бурого вугілля і торфу, що їх майже не розроблюють через відсутність грошових коштів, Друга Сесія Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету постановила звернути особливу увагу на місцеві роди палива, буре вугілля та торф, а для того треба:

1. Шість обладнованих копалень бурого вугілля, яки зараз маємо, здати в довготермінову оренду не менш 3-х років на пильгових умовах заінтересованим госпорганам а саме: цукроварням, мащинотресту, сільмаштресту, комунальним господарствам для постачання їхніх підприємств і задоволення потреб робітничої класи та людности.

Що-до розробки торфу визнати за потрібне:

а) віддавати державним підприємствам, госпорганам, залізницям на пильгових умовах в оренду торфяники на перші три роки безплатно;

б) закріпити відведення торфяників за певними державними підприємствами та комунальними господарствами;

в) організувати Торфяний Комітет за прикладом Центрального Торфяного Комітету;

г) зобов'язати трести й госпоргани збільшити здобич торфу та бурого вугілля в максимальних розмірах за свій рахунок, маючи на увазі неможливість задоволення донпаливом та дровами в цілому обсязі.

3. Для раціонального використання палива, запропонувати Укрпаливу встановити старанний контроль його витрати, а також запропонувати півден ОШС та великим підприємствам установити технічний догляд за правильною економічною витратою палива.

4. Для збереження лісів та скорочення дров'яного палива, для переходу на мінералізацію залізниць і важкої промисловости, треба добитися сталого відпуску грошових коштів Донбасові для збільшення здобичі.

5. Щоб збільшити здобич як мога в найкоротший термін, уважати за можливе здати в аренду дрібні та середні копальні на 3 роки на пильгових умовах госпорганам, залізницям та приватнім особам під контролем органів, що регулюють постачання палива.

Харків, дня 12-го квітня 1923-го року.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету

Т. в. о. Секретаря ВУЦВК


Ця робота перебуває у суспільному надбанні відповідно до статті 8 Закону України від 1 грудня 2022 року № 2811-IX «Про авторське право і суміжні права», де зазначається, що не є об'єктами авторського права:

  • вираження народної творчості (фольклор);
  • акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного і судового характеру (закони, укази, постанови, рішення, державні стандарти тощо), а також їх проекти та офіційні переклади;
  • розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право особливого роду (sui generis).