ЗУРРСУУ/1923/1/46/Про радянське будівництво

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1923‎ | 1‎ | 46
ЗУРРСУУ/1923/1/46
Постанова IV-ої Сесії Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету
Про радянське будівництво
1923

577. Про радянське будівництво.

Щоб спростити радянський апарат, змінюючи положення про Губерніяльні З'їзди Рад і Губерніяльні Виконавчі Комітети (Зб. Уз. 1923 р., ч. 20—21, арт. 317), IV-а Сесія ВУЦВК постановляє:

1. а) Відібрати у відділів управління функції по організації, керуванню та інструктуванню підпорядкованих їм органів Радянської влади, передавши їх безпосередньо Президії Губерніяльного Виконавчого Комітету.

б) Запис актів цивільного стану на місцях покладається на секретаря сільради або особу, нарочито на те уповноважену Радою.

в) Статистична частина актів цивільного стану передається до Статбюра.

2. Доручити Президії ВУЦВК на протязі 2-х місяців реорганізувати Губраднаргоспи.

3. а) Відділи народньої освіти, праці, соціяльного забезпечення та охорони здоров'я реорганізувати, надавши їм інспекційні функції.

Скасувати в зазначених відділах всі п/відділи.

Примітка. Залишити лише п/відділи робітничої медицини і п/відділ соціяльного страхування.

б) Для оперативної роботи при завідувачах утворити діловодство, штати якого визначається в установленому порядкові.

в) Завідувач відділу є роспорядчиком кредитів відділу.

г) Всі постачальні органи зазначених відділів скасувати, передавши їхні функції установам (лікарні, дитячі будинки, біржі праці і т. и.), що їх вилучається в самостійні бюджетово-господарчі одиниці.

д) Склепи соціяльно-технічного постачання (шкільних підручників, медикаментів і т. ин.) залишаються під зарядом відділів.

е) Жоден з зазначених в цьому артикулі відділів не може мати при собі самостійних будівельних апаратів.

4. Статистичний відділ переіменувати в Статистичне Бюро при Губерніяльних Виконавчих Комітетах.

5. Щоб досягти дійсного контролю з боку широких мас працюючих за витрачанням і доцільним використанням коштів місцевими Виконкомами, що відпускаються за бюджетом, визнати за потрібне обрати ревізійні комісії на районових, окружних з'їздах Рад в складі: найбільше 3-х членів і 2-х кандидатів в районах та 5 членів і 5 кандидатів в округах.

Ревізійні Комісії свого апарату і своїх штатів не мають, а користуються апаратами відповідних Виконкомів. Члени Комісії постійного утримання не одержують.

6. Доручити Президії ВУЦВК на протязі місяця видати Положення про Ревізійні Комісії і встановити їхні взаємовідносини з РСІ, НКФ, подавши його після того на затвердження чергової сесії.

7. Доручити Президії Центрального Виконавчого Комітету, відповідно до цієї постанови, протягом місяця виробити штати для Губерніяльних Виконавчих Комітетів, їхніх відділів.

8. Доручити Президії Центрального Виконавчого Комітету в двохмісячний речинець перевести в життя цю постанову, а Раднаркомові видати в розвиток її потрібні інструкції, визначаючи порядок і речинець переведення реорганізацїї.

9. Доручити Президії Центрального Виконавчого Комітету поробити відповідні зміни в Положенні про Губерніяльні З'їзди та Губерніяльні Виконавчі Комітети.


Харків, дня 4-го листопаду 1923 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.

Секретар ВУЦВК В. Єрмощенко.


Ця робота перебуває у суспільному надбанні відповідно до статті 8 Закону України від 1 грудня 2022 року № 2811-IX «Про авторське право і суміжні права», де зазначається, що не є об'єктами авторського права:

  • вираження народної творчості (фольклор);
  • акти органів державної влади, органів місцевого самоврядування, офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративного і судового характеру (закони, укази, постанови, рішення, державні стандарти тощо), а також їх проекти та офіційні переклади;
  • розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопередач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється право особливого роду (sui generis).