ЗУРРСУУ/1926/1/66/Про права та обов'язки членів сільських рад

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1926‎ | 1‎ | 66

436. Про права та обов'язки членів сільських рад.

На розвиток арт. арт. 37—44 Положення „Про сільські ради“ від 28 жовтня 1925 року (Зб. Уз. УСРР 1925 р., № 85, арт. 489) Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет постановив затвердити таку інструкцію:

Інструкція про права та обов'язки членів сільських рад.
 
Поділ I.
Про участь членів сільських рад у роботі рад та їх комісіях.

1. Члени сільської ради, як представники широких працівничих мас села, беручи участь в роботі ради та її комісій, повинні всебічно прямувати до здійснення поставлених перед сільською радою завдань, зберігати нерозривний звязок з виборцями і сільськими громадськими організаціями, для чого користуються правами й виконують обов'язки, що їх передбачає Положення „Про сільські ради“ та ця інструкція.

2. Члени сільських рад зобов'язані бути присутніми на всіх засіданнях ради та брати активну участь в її роботах.

3. Кожний член ради має право звертатися до ради з поданням по всіх питаннях, що належать до компетенції ради.

4. Кожний член ради має право заявити окрему думку на всяку постанову ради й вимагати занести його окрему думку до протоколу засідання ради.

5. Члени сільської ради зобов'язані виконувати доручення, що на них покладено за постановою ради або її президії.

6. Кожний член ради зобов'язаний бути членом і брати активну участь у роботі не менше як однієї комісії ради.

7. Вибір комісії, в якій має на увазі працювати той або инший член ради, робить кожний член ради порядком добровільного запису. Остаточний склад кожної комісії затверджує сільська рада, при чому остання може зробити перерозподіл членів ради в комісіях залежно від практичних потреб.

8. Перехід членів комісії з однієї комісії до иншої провадиться за постановою сільської ради або її президії.

9. Кожний член сільської ради може брати участь з правом ухвального голосу в роботах де-кількох комісій сільської ради, коли за постановою ради або її президії такого члена буде залучено до складу членів комісії.

10. Члени комісій сільських рад зобов'язані брати активну участь у роботах комісій, до складу яких вони входять, відвідувати усі засідання комісії та виконувати доручення, що поклала на них комісія.

11. Члени сільських рад мають право виступати від імени ради лише тоді, коли їх уповноважила на це рада або її президія, а від імени комісії лише тоді, коли їх уповноважила на це комісія або її голова.

12. Коли провадиться обслідування та виконуються инші доручення сільської ради або її президії, члени ради не мають права втручатися до оперативного управління установ і організацій, що їх обслідують, і не мають права давати жодних розпоряджень ні від свого імени, ні від імени ради, а про наслідки обслідування повідомляють раду або президію ради.

13. Члени ради, провадячи обслідування за дорученням ради або її президії, мають право бути присутніми при роботах тих державних установ або підприємств, що їх обслідують, і вимагати, коли це необхідно, за порядком та в межах закону, довідки й пояснення від цих установ та підприємств, за винятком відомостей таємного характеру.

14. За трьохразове невідвідання засідань сільської ради без вважливих причин, а також за невиконання усіх инших обов'язків члена ради, винним в цьому, за постановою сільської ради, можна висловити зауваження, догану та догану з оголощенням в пресі.

15. Членів сільської ради, що за дорученням сільської ради виконують постійні або тимчасові обов'язки, за бездіяльність або зловживання та надужиття влади й инші злочини, притягається до відповідальности за встановленим законом порядком.

16. Виключати зі складу сільської ради окремих її членів можна лише за постановою сільської ради і за затвердженням районового виконавчого комітету:

а) коли вимагає більшість виборців даної ради відкликати делегата;

б) коли він позбавляється виборчих прав;

в) за постановою ⅔ загальної кількости членів сільської ради.

Увага. Виключати зі складу членів ради на підставі п. „в“ цього артикулу можна лише тоді, коли заходи, що зазначені арт. 14 Інструкції, виявляться або будуть визнані радою за недостатні для впливання на того або иншого члена ради, що систематично не виконує своїх обов'язків у сільраді або за инші тяжкі провини, що на думку сільради не личать станові члена сільської ради.

17. Членів сільської ради можна заарештувати лише тоді, коли буде повідомлено про це президію сільської ради або її голову.

18. Члени сільської ради виконують свої обов'язки в сільській раді без винагороди.

Поділ II.
Про звязок з місцевою людністю.

19. Члени сільської ради зобов'язані пояснювати селянам і иншим працюючим заходи ради.

20. Члени сільської ради зобов'язані брати активну участь у роботі громадських організацій на селі, допомагаючи сільській раді в її заходах що до втягнення широких кол працюючих до колективізації сільського господарства, кооперування сільського населення та до участи в управлінні державою.

21. Члени сільської ради відчитуються перед виборцями про свою діяльність, як членів сільради.

22. Члени сільської ради можуть приймати від громадян всякі заяви та скарги в справах, що належать до компетенції ради, для передання до сільської ради або її президії, але-ж не мають права давати від свого імени або від імени ради ніяких розпоряджень.

Харків, 28 квітня 1926 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.

Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету А. Буценко.