ЗУРРСУУ/1926/1/66/Про права та обов'язки членів мійських і селищних рад

Матеріал з Вікіджерел
< ЗУРРСУУ‎ | 1926‎ | 1‎ | 66
ЗУРРСУУ/1926/1/66
Постанова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету
Про права та обов'язки членів мійських і селищних рад
1926
437. Про права та обов'язки членів міських і селищних рад.

На розвиток арт. арт. 38—44 Положення „Про міські та селищні ради робітничих, селянських і червоноармійських депутатів“ від 28 жовтня 1925 року (Зб. Уз. УСРР 1925 р., № 86, арт. 490) Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет постановив затвердити таку інструкцію:

Інструкція про права та обов'язки членів міських і селищних рад.
Поділ I.
Про участь членів міської і селищної ради в роботі ради та її секцій.

1. Члени міських і селищних рад, як представники працівничих мас міста та селища, беруть участь у роботах ради або її секцій і повинні всебічно прагнути до здійснення поставлених перед міською або селищною радою завдань, підтримувати неподільний звязок з виборцями та місцевими громадськими організаціями, користуючись правами й виконуючи обов'язки, що їх передбачає Положення „Про міські і селищні ради“ та ця інструкція.

2. Члени міських і селищних рад зобов'язані бути присутніми на всіх засіданнях ради та її секцій, а також брати активну участь в їх роботі.

3. Кожний член ради має право звертатися до ради з поданнями по всіх питаннях, що належать до компетенції ради, в тому числі й у питаннях про скасування недоцільних наказів вищих органів влади.

4. Кожний член ради має право заявити окрему думку на всяку постанову ради й вимагати занести свою окрему думку до протоколу засідання ради.

5. Члени міської або селищної ради зобов'язані виконувати доручення, що на них покладено постановою ради або її президії.

6. Кожний член ради зобов'язаний бути членом не менш як однієї секції ради.

Вибір секції, де має працювати даний член ради, провадиться порядком доброхітного запису. На випадок заповнення кількосного складу даної секції, що його передбачає постанова ради, ті члени ради, що ще не записалися до тієї або иншої секції, вибірають для роботи одну з тих секцій, що їх склад ще не заповнено.

7. Члени ради, що беруть участь у роботі тієї або иншої секції ради, як її члени, мають право брати участь у роботі инших секцій ради з правом ухвального або дорадчого голосу, залежно від того, чи вони входять до складу тієї секції як її члени, чи беруть участь у її роботі як не члени даної секції.

8. Переходити з однієї секції до иншої членові ради дозволяється тоді, коли в даній секції є вільне місце, подаючи заяви до бюра відповідних секцій.

9. Члени секцій зобов'язані брати участь у всіх засіданнях секції, а також у всіх засіданнях комісій або п/комісій, що входять до їх складу як члени.

10. Члени секції зобов'язані брати участь в обслідуваннях, що їх переводить секція або комісія секції та виконувати инші доручення, що на них покладає секція.

11. Члени секцій міських або селищних рад мають право виступати від імени ради лише тоді, коли їх уповноважить на те рада або її президія, а від імени секції лише тоді, коли їх уповноважить на те секція або бюро секції.

12. Коли провадиться обслідування та виконуються инші доручення ради або секції, члени ради не мають права втручатися в оперативне управління установ і організацій, що їх обслідують, і не мають права давати жодних розпоряджень ні від свого імени, ні від імени ради, проте, про наслідки обслідування вони повинні повідомляти президії ради або секції.

13. Рада або її президія може висловити членам ради за невиконання покладених на них радою або секцією обов'язків зауваження, догану й догану з оголошенням в пресі.

14. Члени ради, здійснюючи покладені на них законом обов'язки, мають право:

а) бути присутніми на роботах в усіх державних і громадських установах та підприємствах на території ради, а також на всіх засіданнях та нарадах, що їх скликають ці установи й підприємства, за винятком окремо законом зазначених випадків;

б) вимагати, в необхідних випадках, порядком та в межах, зазначених законом, довідки й пояснення від державних установ та підприємств на території ради, за винятком відомостей таємного характеру;

в) повідомляти президію ради про всі зауважені ними праволомства безгосподарність, бюрократизм, тяганину и т. инш., не втручаючись до оперативної діяльности державних установ або підприємств.

15. Члени ради виконують свої обов'язки в раді або в її секції без винагороди. За свою роботу в раді або в її секціях, а також за виконання ними доручень ради або її президії в службовий час члени міських і селищних рад одержують винагороду з місцевого бюджету.

16. Окремих членів ради можна виключати зі складу ради лише за постановою ради:

а) коли вимагає більшість виборців, що обрали їх до ради;

б) коли їх позбавлено виборчих прав;

в) за постановою ⅔ наявної кількости членів ради, як за їх ініціятивою, як і за ініціятивою вищих органів влади.

17. Членів міської або селищної ради не можна заарештувати без попереднього повідомлення про це президію ради, а в негайних випадках голову ради.

У виключних випадках члени міської або селищної ради можуть бути заарештовані судовими органами з наступним про це повідомленням президію ради.

Поділ II.
Про звязок з місцевою людністю.

18. Члени ради працюють, як представники ради, що прикріплені на певних підприємствах та в установах і серед неорганізованих у виробничі об'єднання виборців.

19. Члени ради беруть участь на загальних і делегатських зборах робітників і службовців тих підприємств та установ і неорганізованих груп людности, від яких їх було обрано або до яких їх прикріплено.

20. Члени ради беруть участь у виробничих нарадах та конференціях місцевого характеру, що їх організує адміністрація того підприємства або установи, де їх прикріплено, а також в подібних нарадах, шо їх організують професійні й инші громадські організації.

21. Члени ради можуть брати участь на зборах своїх виборців (загальні збори в установах та на підприємствах, районові зібрання хатніх господарок і т. инш.) для інформації їх про роботу ради, для обговорення важливіших питань, щостоять перед радою, перед її секціями та комісіями, щоб одержати вказівки від виборців на хиби й бажані поліпшення в роботі.

22. Члени ради звітують виборцям про свою діяльність у раді не менш одного разу на три місяці.

23. Члени ради можуть приймати від громадян всілякі заяви та скарги в справах, що належать до компетенції ради, щоб подати їх до президії ради або до відповідної секції ради.

24. Члени ради вживають усіх належних від них заходів до роз'яснення працюючим заходів ради.

Харків, 28 квітня 1926 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету Петровський.

Секретар Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету А. Буценко.