Сторінка:Іван Франко. Твори в 30 тт. Т.29 Кн.1 (Харків-Київ, 1924-29).djvu/481

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

20. І як бог ваш — бог духа, так правду кажу вам ти, мужчино, і ти, жінко: дружіться духом, щоб щенята польових звірів не казали до вашого плоду: „Ми рівня з вами“.

21. І як бог ваш — бог любови, так правду кажу вам, ти, мужчино, і ти, жінко: дружіться по любові, щоб плодили дітей початих у любові.

22. Ти, мужчино, не зашнуровуй у храмі своїх уст на подобу рабинів, немов би ти смакував солодке вино, і не говори до своєї жінки, немов би в тебе була гірчиця на язиці.

23. Хто премудро говорить у храмі й по дурному промовляє до своєї жінки, цей злодій.

24. Хто кликав тебе до храму? Ти прийшов некликаний. Але своїй жінці ти присяг любов. І для того вона завірила тобі і притулила тебе до свойого лона.

25. А ти, жінко, не зневажай свойого мужа, мовлячи до нього: „Пане!“ Бо понижуючи себе, ти понижуєш його, бо він одно з тобою. Підійми, що можеш із його стежки, щоб він не пошпотався.

26. Та я говорю тобі це не як коли б ти була невільниця, але щоб ти сама не впала там, де він пошпотався, бо ви обоє одно.

27. Жінка одвічальна перед мужем, а муж перед жінкою, бо вони обоє одно.

28. Хто своїй жінці дасть пшениці, щоб спекла паляницю, їсть цю паляницю. Жінка не обов'язана дякувати йому. Чи ж брат не робить так само? Де ж ваше подружжя?

29. Жінка, що пече паляницю, щоб нагодувати чоловіка, їсть і сама цю паляницю. Муж не обов'язаний дякувати її. Чи ж сестра не чинить так само? Де ж ваше подружжя?