Сторінка:Іван Франко. Твори в 30 тт. Т.29 Кн.1 (Харків-Київ, 1924-29).djvu/482

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

30. Але, коли хто бачить зірку, нехай скаже своїй коханій: „Глянь на зірку й радуйся зі мною!“ І жінка, якій трапилася радість, нехай поділить її з мужем. Це його власність і вона не стратить нічого через поділ. І коли чоловіка давить журба, нехай поділить її зі своєю жінкою, щоб вона не питала: „Хіба я нижче твойого чуття?“

31. Коли вона сумна, нехай і він сумує, щоб вона не боялася бути нижчою від його смутку й не лякалася брати участь у кожній радості.

32. І коли муж почує, що Саддукеї навернулися на віру в воскресення, нехай скаже це своїй жінці, щоб не заснула під куделею.

33. А коли жінці в її куделі урветься нитка, нехай скаже це свойому чоловікові, щоб він не думав, що через свою книжню премудрість він щось більше, ніж вона.

34. Чи ж не увільнила Юдита своєю відвагою ввесь нарід Ізраїля? Було тоді чимало мужів у Ієрусалимі і сиділи дома, а вона пішла під шатро воєводи.

35. І чи Дебора не судила ізраїльський нарід і чи не було порядку тоді, як вона судила?

36. І коли муж побачить щирого фарисея, нехай скаже це своїй жінці, щоб і вона радувалася з ним, коли здужає няти віри цьому.

37. І коли книжники обплутають його скрутними питаннями, нехай він послухає своєї жінки, що вона скаже. Може вона, прядучи, надумала відповідь, заким іще чула питання.

38. І мовили ученики: „Господи, як же це? Жінкам заборонено досліджувати письмо святе, то як же їй розчовпувати скрутні питання?“