Сторінка:Іван Франко. Твори в 30 тт. Т.29 Кн.1 (Харків-Київ, 1924-29).djvu/520

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

смішно. Бідний хлопчище не сміє без вибутового терміну вступити до бляхарського варстату, але не жахається невправною рукою хапати й поводити знаряд, що може валити царські трони, зміняти релігії і рішати про добро або горе цілих народів.

Коли автор того листа захоче безплатно писати для газет, що видаються в близькім сусідстві його домівки, то можна побитись о заклад, що буде мати попит такий великий, що ледве чи й зможе настачити йому під тою умовою. А коли покажеться, що його писанина справді щось варта, то напевно знайдеться немало людей, які за те дадуть йому й гроші.

На кінці висловлю, як поважну й щиру заохоту, ще той факт, що зносних і гідних читання письменників насіяно дуже рідко. Книгарі та видавці газет пошукують за ними ненастано й то так запопадливо, що при тих заходах не мають ані хвилини спочинку та супокою.

Відповідь молодому письменникові. Еге ж, Аґассіц поручає молодим письменникам їсти риби, бо фосфор, який міститься в їх м'ясі, витворює мозок. Але щоб рішити питання, скільки Вам його їсти, на це в мене нема ради, бодай нема певної ради. Коли пробна стаття, яку Ви мені прислали, має бути пробою на те, що Ви пересічно можете виконципувати, то мені здається, що натепер вистарчила б пара китів. Не мусять це доконче бути самі найбільші кити; досить буде порядної середньої величини.