Сторінка:Збірник узаконень та розпоряджень робітничо-селянського уряду України за 1924 рік. Відділ 1. Ч. 23-55.pdf/146

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана


Розділ I.
Районовий з'їзд рад.

§ 1. Районовий з'їзд рад є в межах своєї компетенції вищий орган влади на території району (волости).

§ 2. Районовий з'їзд рад утворюється з представників від усіх рад, що є на території району, в тому числі й від міськрад, коли такі є, з розрахунку: один депутат на кожні 500 мешканців від сільрад і по одному депутату на кожні 100 виборців від міських рад і фабрично-заводських селищ, від рад або загальних зборів виборців фабрик і заводів, що знаходяться по за селищами, а також від військових частин Червоної Армії.

§ 3. Районові з'їзди рад скликає райвиконком один раз на рік. Речинець скликання з'їзду затверджує окрвиконком. Надзвичайні районові з'їзди рад можна скликати: на пропозицію округового виконавчого комітету, а також за згодою окрвиконкому,—на підставі постанови районового виконавчого комітету, або на вимогу однієї третини всього числа рад (сільських і міських) даного району.

§ 4. Делегатів на районовий з'їзд рад обирається згідно з положенням про виборчі права громадян і про порядок переведення виборів.

§ 5. Районовий з'їзд рад керує діяльністю всіх підпорядкованих йому на території району органів влади, а також контролює й наглядає, в межах установлених законом, за діяльністю установ і підприємств, безпосередньо підпорядкованих вищим органам влади.

§ 6. До компетенції районового з'їзду рад належить:

1) розглядати й розвязувати всі місцеві справи, дотичні району, а також обмірковувати справи загально-державного значіння;

2) розглядати й ухвалювати районовий бюджет, що його має затвердити відповідний окрвиконком;