Сторінка:Збірник узаконень та розпоряджень робітничо-селянського уряду України за 1924 рік. Відділ 1. Ч. 23-55.pdf/153

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

ладами районового значіння (млинами, круподерками, олійнями, вовно-мойками, суконовальнями, цегельнями, кузнями, ремонтовими майстернями, прокатними й припускними пунктами то-що), а також здавати їх у оренду в порядку, передбаченому чинним законодавством, і будувати нові.

2) Притягати Сільради до організації керування місцевим майном і підприємствами сільського значіння.

3) Завідувати й розпоряджати землями й майном, що знаходяться в безпосередньому віданні райвиконкомів (рибальством, земельними фондами то-що).

4) Завідувати впорядкуванням міських і сільських хуторів, що знаходяться на території районів, закладати комунальні підприємства, завідувати дорожньою справою, будуванням і ремонтом мостів і инших подібних громадських споруджень, а також керувати націоналізованими і громадськими будинками й вживати заходів до поліпшення житлової справи.

5) Завідувати пожежною справою.

6) Згідно зі спеціяльними узаконеннями продавати й заставляти належні денаціоналізації будинки, не взяті й не повернені колишнім будинко-власникам, а також вчиняти всі потрібні майнові угоди угідно з чинними узаконеннями.

7) Одержувати позики в установах установленим у законі порядком.

Примітка. У разі одержання позики, відповідну частку річного призначення, по сплаченні позик, вноситься до видаткової частини річного бюджету.

8) Поборювати неписьменність, сприяти й вживати заходів до підтримання й закладання нових освітніх установ (сельбудинків, хат-читалень, бібліотек то-що), наглядати за їхньою діяльністю, а також наглядати за діяльністю всіх установ народньої освіти.

9) Сприяти всім формам громадської допомоги, що має на меті піднесення сільського господарства й промисловости.