Сторінка:Збірник узаконень та розпоряджень робітничо-селянського уряду України за 1925 рік. Відділ 1. Ч. 23-47.pdf/394

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана


З утворенням Союзу Радянських Соціялістичних Республік, перед Українською Соціялістичною Радян­ською Республікою стоїть завдання, зважаючи на арт. 5 Основного Зако­ну Конституції Союзу РСР, поробити в своїй Конституції зміни відповідно до Конституції Союзу Радянських Соціялістичних Республік.

Так само, з розвязанням низки революційних завдань, що намічено було Конституцією до негайного ви­конання, з установленням УСРР низ­ки основних законів у царині держав­ного Радянського будівництва та на­ціонально-культурного життя, з утворенням у складі УСРР Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки і з переходом на 3-хступневу систему управління, наспіла потреба проробити відповідні зміни в чинній Конституції УСРР.

Тому IX Всеукраїнський З'їзд Рад постановив:

Доручити Всеукраїнському Централь­ному Виконавчому Комітетові виго­тувати на наступний Всеукраїнський З'їзд Рад перероблений текст Консти­туції УСРР.

До переведення ж зазначеного пе­регляду Конституції, IX-й Всеукраїн­ський З'їзд Рад постановив затвер­дити такі зміни чинної Конституції УСРР:

1. Арт. 4 Конституції УСРР викласти в такій редакції:

«4. Рішуче пориваючи з поміщиць­ко-буржуазним минулим, прагнучи до знищення, разом з поділом суспіль­ства на класи, також національного гніту та національного розбрату, Українська Соціялістична Радянська Республіка заявляє про свою цілко­виту солідарність зі всіма існуючими Радянськими Республіками та утво­рює з ними на основі цілковитої доброхітности та рівноправности Союз Радянських Соціялістичних Республік, що є підвалинею мирного будівництва народів, непохитним муром проти світового капіталізму та новим рішу­чим кроком по шляху об'єднання