Сторінка:Збірник узаконень та розпоряджень робітничо-селянського уряду України за 1925 рік. Відділ 1. Ч. 23-47.pdf/395

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

працюючих усіх країн у Всесвітню Соціялістичну Радянську Республіку.

Разом з тим, прагнучи до утворення вільної й доброхітної, а тим самим найповнішої та найміцнішої єдности працюючих усіх національностей, що залюднюють Українську Соціялістичну Радянську Республіку, і визнаючи цілковите право всіх націй на самовизначення аж до відокремлення, Українська Соціялістична Радянська Республіка, вволюючи непохитно виявлену волю Молдавського народу до оформлення свого державного буття в складі УСРР, об'єднується з ним на засадах утворення в складі УСРР Автономної Молдавської Соціялістичної Радянської Республіки, що управляється на підставі осібної Конституції, що її остаточно затверджує, після ухвали її Всемолдавським З'їздом Рад Робітничих, Селянських і Червоноармійських Депутатів, Всеукраїнський З'їзд Рад Робітничих, Селянських і Червоноармійських Депутатів

2. Арт. 6-й Конституції УСРР викласти в такій редакції:

«6. Українська Соціялістична Радянська Республіка входить до складу Союзу СРР, як незаложна договірна Республіка. Суверенітет її обмежено лише в межах, зазначених в Коаституції СРСР, і лише в справах, що їх віднесено до компетенції Союзу РСР. По-за цими межами УСРР здійснює свою державну владу самостійно.

Входючи до складу Союзу РСР, УСРР разом з тим залишає собі право вільного виходу із Союзу РСР.

Відповідно до цього, до відання Української Соціялістичної Радянської Республіки в особі її найвищих органів належить:

А. Всі питання, що стосуються до царини необ'єднаного в СРСР управління і що їх самостійно розв'язують відповідно до Конституції Союзу РСР, Союзні Республіки, зокрема:

а) затвердження, зміна і доповнення Конституції Української Соціялістичної Радянської Республіки, а також за-