Сторінка:Збірник узаконень та розпоряджень робітничо-селянського уряду України за 1925 рік. Відділ 1. Ч. 23-47.pdf/399

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

4. Арт. 8 Конституції викласти в такій редакції: «8. Взаємовідносини поміж найвищими органами влади УСРР і Союзу РСР, а також взаємовідносини між центральними органами УСРР і центральними органами Союзу РСР встановлюється Конституцією Союзу РСР.

Примітка. УСРР має свого Постійного Представника при Уряді СРСР».

5. Арт. 9 Конституції в такій редакції:

«9. В межах зазначених у Основному Законі (Конституції) Союзу РСР, і в справах, віднесених до компетенції Союзу, на території УСРР мають обов'язкову силу постанови найвищих органів Союзу РСР. По-за цим винятком, жадні органи влади, крім Всеукраїнського З'їзду Рад, Центрального Виконавчого Комітету, його Президії і Раднаркому, не мають права видавати законодавчі акти, декрети й инші постанови загальнодержавного значіння на території УСРР».

6. Арт. арт. 8 і 9 Конституції УСРР об'єднати в один артикул, як 10-й і викласти в такій редакції:

«10. Чергові Всеукраїнські З'їзди Рад скликає ВУЦВК один раз на рік; надзвичайні З'їзди Рад можна скликати на підставі особливої постанови ВУЦВК'у.

Порядок обрання на З'їзди Рад встановлює ВУЦВК».

7. Арт. 11 Конституції викласти в такій редакції:

«11. Всеукраїнський З'їзд Рад Робітничих, Селянських і Червоноармійських Депутатів і ВУЦВК дають загальний напрям діяльности Робітничо-Селянського Уряду і всіх органів Радянської влади в УСРР, відповідно до Конституцій УСРР і Союзу РСР.

До відання ВУЦВК'у належить, з окрема: затвердження бюджету УСРР, видавання законів, обрання та відклик Голови Ради Народніх Комісарів, його Заступників і Народніх Коміса-