Сторінка:Збірник узаконень та розпоряджень робітничо-селянського уряду України за 1925 рік. Відділ 1. Ч. 48-79.pdf/22

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана


Робота над поліпшенням державного апарату натрапляє на виличезні перешкоди, що беруть початок у залишеному нам на спадщину від старого режиму чиновницькому бюрократизмові та культурній відсталості.

До цих рештків старого приєднуються ще й неминучий, за умов переходової доби, вплив буржуазної та дрібно-буржуазної стихії на держапарат, при чому цей вплив де-далі, з розвитком продукційних сил у приватно-власницькому дрібному господарстві та зміцненням приватнього торгу, зміцнятиме чужі для інтересів Робітничо-Селянської держави впливи на державний апарат.

За таких умов спроба поліпшення й зміцнення держапарату набірає надто важливого значіння.

Великий будівничий Робітничо-Селянської держави—Ленін висунув це завдання, яко першорядне на ввесь час боротьби за соціялізм.

Ленін зазначив, що «ми повинні подбати про збудування держави, де-б робітництво затримало у своїх руках керівництво над селянами, зберігло довір'я селян до себе і з найбільшою ощадністю знищило у своїх громадських взаєминах усякі ознаки будь-яких розкошів. Ми повинні довести наш державний апарат до як найбільшої ощадности. Ми повинні знищити в ньому залишки розкошів, що в ньому так багато зосталося їх від царської Росії, від її бюрократично-капіталістичного апарату».

Беручи на увагу поважність цього завдання, за думкою тов. Леніна було реорганізовано Народній Комісаріят Робітничо-Селянської Інспекції, що спірається в своїй роботі на підмогу Комуністичної партії, через контрольні комісії партії.

Ленінське означення завдання що до державного апарату досі залишається яко цілком правдиве. Виходячи з цього, IX З'їзд Рад України вважає, що в осередкові уваги Робітничо-Селянського Уряду повинні стояти справи поліпшенння, подешевлення державного апарату в боротьбі з бюрократизмом, зміцнення революційної