Сторінка:Збірник узаконень та розпоряджень робітничо-селянського уряду України за 1926 рік. Відділ 1. Ч. 27-66.djvu/569

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

і практичної роботи, покладеної на сільські ради, а також для провадження підготовчих робіт і обслідування окремих галузей сільської роботи при сільських радах.

2. За загальним правилом при сільських радах утворюється 5 комісій у справах:

1) земельних,

2) адміністративних, впорядкування і санітарії,

3) культурно-освітніх і охорони материнства та дитинства,

4) фінансово-господарських і

5) допомоги громадським організаціям (кооперативним, селянським товариствам взаємодопомоги, комітетам незаможних селян і инш.).

3. Якщо особливі умови праці поодинокої сільської ради, обсяг роботи, число членів сільської ради і кандидатів до них спричинюють потребу утворити инші комісії, крім передбачених в арт. 2 цієї інструкції, то сільська рада має право збільшити число комісій (наприклад, у лісових місцевостях можуть бути утворені окремі лісові комісії).

4. Сільські ради, де число членів і кандидатів до них є менш, як 10, можуть своїми постановами зменшувати число комісій, передбачених в арт. 2 цієї інструкції, з'єднуючи більш-менш близькі своєю роботою комісії (наприклад, культурно-освітню комісію—з'єднати з комісією допомоги громадським організаціям або фінансово-господарську—з комісією адміністративною і впорядкування).

5. Число членів кожної комісії визначує сільська рада.

6. Кожний член і кандидат у члени сільської ради мусять бути членами і брати активну участь у праці принаймні одної комісії сільської ради.

7. Вибір комісії, де гадає працювати той чи инший член і кандидат у члени сільської ради, робить кожний з них порядком доброхітного