Сторінка:Збірник узаконень та роспоряджень робітниче-селянського уряду України за 1923 рік. Відділ 1. Ч. 20-46.djvu/552

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

арт. 750) передовсім об'єднаннями незаможніх селян і в належних випадках поодинокими незаможніми селянами.

2. Вселяка допомога з боку земорганів для задоволення потреб об'єднань незаможнього селянства в справі землеврядження і включення справ що-до землеврядження об'єднань незаможніх селян у першу чергу до плану землеуряджувальних робот.

3. Позачергове переведення землевряджувальних робот в справі виділу колективів з незаможників так колишніх, як і тих, що знову організувалися.

4. Закріплення за сільсько-господарськими колективами з незаможніх селян без ніякої оренди або будь-якої оплати вселякої худоби, реманенту й господарських будівель для житла, одержаних під час ліквідації поміщицького або куркулячого землевласництва.

5. Виділ землі в одній окружній межі для колективів із незаможників незалежно від згоди на те решти членів громади.

6. Одержання об'єднаннями незаможніх селян при землеурядженні вивласнюваної за постановою Землеуряджувальних Комісій земельної зайвини по над установлену законом трудову норму.

7. Одержання об'єднаннями незаможніх селян сільсько-господ. знаряддя на пильгових умовах із спеціяльного фонду.

8. Одержання на пильгових умовах об'єднаннями незаможніх селян будівельного й лісного матеріялу з спеціяльних лісових ресурсів і право пильгового попасу на призначених під попас лісових площах.

9. Безплатна агрономична допомога об'єднанням незаможніх селян.

10. Переважне право на переселення малоземельних з району в порядку планового переселення на землі колонізаційного фонду України.

11. Пильгове одержання об'єднаннями незаможніх селян насінньової позички з спеціяльних фондів.

12. Постійна планова допомога й пильги об'єднанням незаможніх селян із продукційних кредитів через сільсько-господарський банк і губерніяльні товариства сільсько-господарського кредиту.