Сторінка:Збірник узаконень та роспоряджень робітниче-селянського уряду України за 1923 рік. Відділ 1. Ч. 20-46.djvu/559

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

колективізації, як найкориснішу форму господарства, підносячи ідею недоцільности й шкоди, виділу з сільських громад груп незаможнього селянства на хутори, відруби й оселі, що мають наслідком ослаблення організації незаможнього селянства й втрату політичного й господарського впливу на решту членів товариства, а також організовувати зразкові форми колективного господарства.

3. Сприяти залісенню непридатних для сільсько-господарського обробітку земель, насадженню і зберіганню лісів, організовувати лісорозробчі артілі й инше.

4. Допомагати Держорганам в переведенні заходів що-до відновлення сільського господарства, зокрема, виявляти широку ініціятиву в справі робот що-до меліорації, лісорозведення, закріплення пісків і байраків і, у згоді з відповідними законами, брати участь і сприяти мобілізації населення для цієї мети.

5. Доглядати за додержанням законів про оренду земель на селі.

6. Допомогати державі в справі використування останнього на засадах оренди державного земельного майна, вказуючи на найбільш вигідних орендарів і наглядаючи за точним виконанням договірних з державою умов.

7. Увіходити на місцях у тісний звязок з робітничими комітетами радгоспів для широкого повідомлення селянства про значіння ролі радгоспів в справі поліпшення всього сільського господарства й задоволення культурно-господарських потреб селянства.

Г. У справі господарського будівництва.

1. Всебічно допомагати й розвивати ініціятиву в справі впорядкування і поширення електричних установлень на селі, вжитку електрики у сільському господарстві й брати активну участь у організації товариств з обмеженою відповідальністю в справі електрофікації села.

2. Організувати продукційні товариства для виготовлення і полагодження сільсько-господарських знарядь і машин,