Сторінка:Збірник узаконень та роспоряджень робітниче-селянського уряду України за 1923 рік. Відділ 1. Ч. 20-46.djvu/562

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана


5. Брати участь в комісії для звільнення від плати за навчання і для подання незаможнім учням соціяльного забезпечення.

6. Здійснювати контроль і нагляд за охороною безпритульних дітей так в дитячих установах, як і за тими, що перебувають по-за ними й за тими, що їх патронує місцеве селянство.

7. Провадити договірну кампанію щодо утримання сільськими громадами вже існуючих шкіл і відкриття нових.

8. Уважно наглядати за роботою вчителів і всебічно підтримувати тих з них, які щиро прагнуть працювати на користь трудящих.

9. Допомагати заснуванню сільських і волосних стипендій в школах Профосвіти на умовах, щоб стипендіяти, після закінчення курсу, певний час працювали в тому селі чи волості, що його підтримувало.

10. Виявляти найбільшу самостійність в царині освітньої роботи, вилучаючи зі складу комітету того, хто не буде активним учасником будь-якого освітнього товариства чи установи.

11. Організувати широку кампанію передплати книг і газет, щоб не було села, де-б селянин не міг одержати потрібну йому довідку з сільської бібліотеки, щоб не було незаможника, який не читав би газети.

12. Щоб найбільш забезпечити політичний вплив незаможнього селянства на сільське життя, незаможне селянство мусить боротися проти навчання в дусі національної ворожнечі, петлюрівщини й антисемітизму, а так само боротися з неписьменністю, неввічливістю й забобонами, не дозволяючи проникнути в школи впливу дідичів, капіталістів, куркулів і духівництва та викладання релігійних навчань.

Харків, дня 5-го грудня 1923 р.

Голова Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету

Секретар ВУЦВК