Сторінка:Збірник узаконень та роспоряджень робітниче-селянського уряду України за 1923 рік. Відділ 1. Ч. 20-46.djvu/561

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана


2. Вживати заходів до захисту інтересів незаможнього селянства на суді так в справах цивільних, як і в справах кримінальних.

3. Допомогати судовим органам в справах викриття злочинів і виказу злочинців на суді.

Е. У справі Червоної Армії.

1. Допомагати будівництву Червоної Армії всіма силами, зокрема — шляхом приняття й виконання цілковито шефських обов'язків над частинами Червоної Армії.

2. Допомогати будівництву Червоної Повітряної й Морської Флоти, а також організувати серед незаможнього селянства збори матеріяльних засобів на організацію червоних озброєних сил.

3. Допомагати всіма заходами формуванню міліційних частин і викорінювати в своїх селах вселякі ухили від явки до війська.

4. Допомагати переведенню загального військового навчання на місцях.

5. Підтримувати через комнезами й комітети взаємодопомоги на селі родини своїх односельчан, що пішли до армії, так матеріяльно, як і робітничою силою.

К. У справі освіти.

1. Брати участь на педагогичних радах і комісіях, брати участь в організації нових трудових шкіл, садків і дитячих будинків на селі.

2. Допомогати переведенню заходів в справі ремонту й постачання палива шкілько-виховальним установам так Соцвиху, як і Профосвіти, що є на селі.

3. Допомагати наділенню шкіл, дитячих будинків потрібною землею, реманентом і допомагати їм в переведенні засівної кампанії (арт. арт. 109, 115 Кодексу Законів про Народню Освіту).

4. Брати участь в приймальних комісіях з тим, щоб в першу чергу туди увійшли діти пролетарів і селянської голоти (арт. арт. 372, 398, 437 і 505 Кодексу Законів про Народню Освіту).