Сторінка:Правда. письмо літературно-політичне. Рочник VIII-ий (1875).pdf/674

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана
666
СЕМЕН ЖУК и ЁГО РОДИЧІ.
Хроніка.
Написав в 1873 році
О. Яковенко.
 

 
ЧАСТЬ ДРУГА.
 
III.
(Дальше.)

Дні минали. Джур більш и більш здружувався з Лавровою; не було такого дня, щоб вони не бачились: то гуляли пішки, то іздили чи в фіякрі, чи по Ельбі на пароході. Про розвідуванє мінеральних вод він вже й забув. Одповідь з Жуківки не приходила и часом находили на нёго через те неспокійні гадки; але находили не на довго!.. Так в ясний літний день набіжить хмарка, поллє часом и дощ, та не на довго.... Година, друга, и знов ясно… Так и з Джуром: набіжить неспокійна думка про Жуківку, він швидче до Лавровоі, — слово по слову, трошки жартів, трошки вигадок, и на душі у нёго знов ясно, знов спокійно.

Нельговский и Ноздроватий по давнёму були вхожі до Лавровоі. Тілько стали вони примічать, що Уляна Петровна стає з ними щось ніби не та, як була до знаёмости з Джуром. Давнійша приязнь, щирість, душевне тепло якось минали, уступаючи місце индиферентизмові, холодові и витаню наче по заказу.

— „Вона витає нас,“ говорив Ноздроватий Нельговскому, „так, наче ліберальний ґубернатор витає коміссаря…“

— „Ба! хиба не бачите,“ одповідав Нельговский, „чого се так! разом двом панам не можна служити: єдиного возлюбить, другого возненавидить….“

— „Плюньмо на неі, та й годі!“

— „На що!.. нехай собі грається з лікарчиком; натішиться, тай до нас обернеться.“

Раз якось Нельговский прийшов до Лавровоі дуже стомлений. „Ох! якже ж я втомився!“ сказав він, обтираючи на своій лисині піт.

— „Що ж ви робили, що так втомились?“ спитав ёго Коцюк.

— „Був аж на трёх заводах…“

— „Учиться ходили, чи що?“ вколола ёго Лаврова.