Сторінка:Правда. письмо літературно-політичне. Рочник VIII-ий (1875).pdf/797

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана
789

И из погашених очей
Слёза горячая спадає.
А де скотилася вона,
И до сёго часу край вікна
Лежить важка, камінна плита,
Наскрізь пропаляна й пробита,

(Дальше буде.)

 

 
СЕМЕН ЖУК и ЁГО РОДИЧІ.
Хроніка.
Написав в 1873 році
О. Яковенко.
 

 
ЧАСТЬ ДРУГА.
 
(Дальше.)
 
VIII.

Рися поіхала… В домі Жуків стало якось не так як було: усе стояло на своім місци; тіж стіни, таж мебель, тіж люде, не має тілько однієі Рисі — и кожному чоловікові з боку стало примітно, що виізд Рисі нагнав якийсь смуток на дім Жуків. Стара Жучиха ходила наче не своя: то вештається и суєтиться мовчки по всім хатам, то сяде знов, як скоро по смерти було мужа, під своім любимим вікном, плете чулок; пучки іі перебігають по прутках, а очи вставляться и дивлятъся кудись далеко: не на гумно вже, як колись було, не на сад, не на церкву, — ні, вони дивляться кудись висше церкви, низше неба, наче хочуть знайти ту далеку краіну, куди заіхала Рися.

Минуло тижнів шість. Од Рисі прийшло два листи: один з Відня, другий з Цюриха: писала Рися, що вона записалась в університет, що екзамен здала добре. Семен и Соня на радощах аж в долоні сплеснули; Жучиха всміхнулась, глянула на образ, перехрестилась и знов взялась за чулок.

Аж ось заголосили під ворітьми дзвінки и біля Жучишиного двору зупинилось три вози. Сім чоловік в панскому убрані війшди в дім, по-зад усіх стояв наш знаёмий Хмара.

— „Що воно за оказия?“ подумала Жучиха. „Що се за гості, та ще як раз на обід… Лишенько ж мені!.. треба швидче бігти до куховаря, щоб страви стало на всіх.“