Сторінка:Руська історична бібліотека Том 23 Розвідки про міста і міщанство на Україні-Руси в XV-XVIII в. Ч.PDF/14

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

минувшого добробуту міст у Польщі й західній Руси показують звичайно на їх свобідний міський устрій, себ-то маґдебурське право.

По деяких попереднїх роботах я прийшов до переконання, що основною причиною упадку міст полуднево західного краю був як раз той устрій, се їх нїмецьке — маґдебурське право.

Та, ледви ча можна зробити сю думку очевидною для всїх тільки при помочи актів міської управи, що належать до XVII й XVIII столїтя.

В росийській лїтературі, скільки нам звісно, нема нї одної розвідки анї взагалі про нїмецьке право в Польщі й Литовсько-Руській державі, анї в части про міське, маґдебурське право в обох сих краях. В польській ще й нїмецькій літературі панують ріжнородні, николи просто противні собі гадки про сей предмет. Таким чином ми були приневолені насамперед вияснити (в загальнім начерку) погляд на нїмецьке праве в Польщі й Литві та означити міру й прикмети його впливу на суспільний устрій сих країв.

Замітки, що їх віддаємо тепер на суд читачів, хоч становлять самостійну розвідку, заразом служать тільки передньою частию нашої працї, тому що на жаль для детальнійшого оброблення зібраних матеріялів ми могли присьвятити лише небогато часу.