Сторінка:Руська історична бібліотека Том 23 Розвідки про міста і міщанство на Україні-Руси в XV-XVIII в. Ч.PDF/19

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

сько-Руській державі. У виданих актах західної Руси нема майже нї одного надання нїмецького права у селах; єсть тільки грамоти на міське маґдебурське право, що, як побачимо, було тільки одною із норм нїмецького права, дальший ступінь його розвитку. Між тим маємо сила розпораджень (під ріжними назвами), що ними князї, королї й пани заводять у своїх володїнях усї порядки нїмецького права.[1] Образ сих порядків вони бачили вже в Польщі, не в Нїмеччинї; в Польщі вони стали до сього ступня звичайними й повсюдненими, що як замітили ми висше, не треба було вже й спеціяльного імени для їх означення. В Литовсько-Руській державі дїланнє нїмецького права починає ся зараз по сполученню Литви з Польщею, ми бачим ясно його розповсюдненнє в XVI. віці й накінець значну перевагу в XVII.

Така є ґеоґрафічна карта розповсюднення нїмецького права. Його юридичний обсяг не обмежуєся перестроєннєм міст; воно вплинуло на цїлий соціяльний побут Польщі й Литви: а) ослабило княжу власть у Польщі (через неї й на Литві), позбавивши її більшої частини фінансових прав й утвердивши погляди, взяті з приватного права, на судову й адмінїстрацийну власть; б) воно рішучо змінило житє сїльських властників, їх особисті й маєткові права; в) воно сотворило нове понятє міста й міського стану.

Ми обмежуємо ся тільки сим боком нїмецького права, себто впливом його на так зване державне право й на соціяльний побут Польщі й Литви, хоч в дїйсности вплив нїмецького права не обмежував ся сим: воно змінило карне й цивільне право старої Польщі; та обробленнє сих останнїх питань домагаєся від дослїдника спеціяльної юридичної осьвіти; наука чекає їх розслїду від наших осьвічених юристів.

II.
Княжа власть (jus ducale) по нїмецькому праву.

Що називаєть ся нїмецьким правом в Польщі? Не хочемо відповісти на се питанне коротким та ясним для всїх означеннєм; відповідь ви нього найдеся у цїлій дальшій роз-

  1. Устава о волоках кор. Жигмонта-Августа, інвентарі маєтків приватних посїдачів й иньш. Див. Пам. т. II і III.