Сторінка:Труди фізично-математичного відділу. Том II. Вип. 2-5. 1926.pdf/424

Матеріал з Вікіджерел
Цю сторінку схвалено

стадії, як і в № 68, але пошкодження були мабуть значно більші. Хорда на значному протязі цілком заповнена анормальним хрящем. Хрящові частини, особливо ребра, дуже масивні. Ребра змінені дуже характерно (Див. рис. № 1). Перед слуховим пухирцем у кожному сегменті є по два ребра. У дальших двох сегментах є тільки праві ребра (ліворуч лежить хрящева капсуля). Це дальших 2-х пар ребер немає зовсім. Чи були ще ребра ззаду — простежити не міг. Між пухирцем та хордою м'ясні розсунуті і замість них там лежить фібрилярна тканина.

№ 61. Triton cristatus. 6. V. Операція на стадії III, імплантацію зроблено кавдальніше, ніж звичайно. Фіксовано 19. VI. Імплантат лежить цілком серед mesonephros, яка оточує його спереду, знизу та ззаду. Лабіринт значно роздутий, з тонкими стінками. Він поділяється на sacculus та utriculus. Sacculus лежить з медіяльного боку, utriculus з латерального. Є maculae sacculi, utriculi, lagenae та papillae lagenae. Лабіринт орієнтований так, що його дорзальна сторона лежить вентрально й навпаки. Знизу, там де sacculus з'єднується з utriculus, починається ductus endo lymphaticus, що далі загинається до-гори. Над macula utriculi лежить група нервових клітин, що, видима річ, являють собою випадково пересаджений слуховий ганглій. Від ганглія проходить нерв до спинномозкового ганглія і далі — до спинного мозку. Другий нерв з'єднує слуховий ганглій з macula lagenae — sacculi. Спинномозковий ганглій не збільшений, як прирівняти до ганглія другого боку, спинний мозок теж цілком симетричний. Є слухова капсуля. Вона має форму кільця, відкритого з медіяльного та латерального боку. Крім того, капсуля має ще три відтулини: одну проти aorta dorsalis та дві спереду. На великій медіяльній відтулині капсулі, проти macula papillae lagenae лежить маленький кругленький хрящ. Подібний до нього хрящ має ще й № 103. Дорзальна частина капсулі потовщена на взір яйця й безпосередньо переходить в аксіяльний кістяк. Інтервертебральні хрящі товщі коло капсулі. Невральні дуги трохи асиметричні. Ребер немає.

№ 103. Triton taeniatus. 23. V. Імплантацію зроблено з правого боку на стадії III. 19. VI фіксовано. Слуховий пухирець пройшов у порожнину тіла й опинивсь ліворуч біля бічної стінки тіла на рівні mesonephros, що її зачаток мабуть був розірваний, бо кілька груп ниркових проток знаходиться нижче та ліворуч від лабіринту. Лабіринт поділений на sacculus та utriculus; є ті самі maculae, що й у № 61, але немає ductus endolymphaticus, нерву та ганглія. Є не зовсім розвинена слухова капсул, що вкриває лабіринт зверху, спереду та, почасти, з лівого боку. Від переднього кінця цієї капсулі відокремлений невеличкий хрящ. Він знаходиться проти macula papillae lagenae й виглядає так само, як і хрящ у № 61. Невеличкий м'ясневий пучечок прикріпляється до цього хряща з латерального боку. Крім того, є ще один хрящ праворуч, між ниркою та стінкою тіла, недалеко від медіяльної площі, що не має жадного зв'язку ані з капсулею, ані з аксіяльним кістяком.