Сторінка:Труди фізично-математичного відділу. Том II. Вип. 2-5. 1926.pdf/445

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

докс, має проте деякі дані за те, щоб визнати її для мозкової тканини. Згідно з нею хімічний процес у мозку проходить що-найменше в дві фази: у першій фазі — переважає утворення й значіння амоніяку (resр. амонію), а аніони HСО3, СО3, ОН пересуваються до місць нероздратованих, у другій фазі — в місцях роздратовання, в наслідок окиснення фрагментів специфічного живого надіб'я настає перевага СО2 (resр. НСОз' і СО”3) що може спричинити з'явлення електро-негативного потенціялу в цій самій частині мозку. У багатьох випадках прихід другої фази може статися так швидко, що перша фаза може й не піти до обліку.

Сполуки (NH4), що скупчуються в більшої кількости, можуть, напевне діяти, як „die negativirende Salzen“ (NН4Сl, NН4, NО3, КСl, RbСl, Сs2, SО4, etc), що в дослідах Нöber[1] надавали електронегативного потенціялу тому місцю тканини, що вони його обробили.

Длява перевага першої фази може приводити до переваги електропозитивного потенціялу.

Перевагу позитивного потенціялу в передніх частинах центральної нервової системи треба порівняти з відомими спостереженнями Ледюка[2] про гнітючий вплив електричного току за положення негативного полюсу на цих частинах центральної нервової системи.

А тут можна пригадати, що Сєченов (l. cit,) спостерегав дратівний вплив аноду на довгастий мозок, а Нitzig на кору головного мозку ссавців[3].

Токи діяння підчас хімічного роздратування шкури. Розведені кислоти викликають (як діяти з шкури) електричний ефект у мозку не скоро, а через це ми, в більшості дослідів, уживали міцної азотової кислоти. Досліди роблено з тваринами, в яких спинний мозок був перерізаний, а через те роздратовувано було шкуру голови: краплину кислоти наносили на око, барабанну перетинку, ніс, то-що. Кислоту переносили на ватці, щоб не робити механічного зміщення препарату, і в малій кількості, щоб запобігти повстанню концентраційних токів.

Досліди ці мали відповісти на два питання: 1) як зміняється потенціял відведених часток головного мозку підчас роздратування, 2) чи є відхилення нитки суцільного чи переривчастого характеру.

Відповісти на перше питання дуже важко. Годі було встановити якісь правильності в зміні потенціялу котрогось відділу мозку підчас цього роздратування. Звичайно ми відводили півкулі й довгастий мозок (або півкулі й зорові горби). Електронегативність після роздратування з'являлася хоч у півкулях, хоч у довгастому мозку. Напрям акційних токів був позитивний, або негативний; важко було поставити напрям акційних токів у залежність од попереднього електричного стану мозку (позитивного або негативного потенціялу). У деяких випадках (відводячи з півкуль і довгастого мозку) спостерегали трьохфазну криву (рис. 3),

  1. Рflügers Archiv, Вd. 110, p. 492, 1907.
  2. Leduc. Сomptes rendus, LXXXV, p. 199, 1902.
  3. Нitzig. Untersuchungen über d. Geh—Вerlin, 1879, p. 32—36.