Сторінка:Труди фізично-математичного відділу. Том II. Вип. 2-5. 1926.pdf/446

Матеріал з Вікіджерел
Сталася проблема з вичиткою цієї сторінки

в инших (відводячи з півкуль і зорових горбів) — двохфазну. Відхилення мають вигляд суцільних коливань, але можна припустити, що вони мають неявно інтермітовну природу. Останнє ми бачимо з порівняння двох відхи


Рис. 2 і 3.

лень нитки на рис. 4 А, на II-му відхиленні, число осциляцій коло 3 — 4, що відповідає коло 30 за сек., на I-му відхиленні осциляції сливе зовсім не помітні. У деяких випадках помітно не одну хвилю, а декілька (напр. 9)

Рис. 4 А.

Рис. 4 В.

длявістю кожна приблизно в 0,16 сек. (див. рис. 5, А). Подібні ритмічні коливання спостерегав і Бек (l. с.), а з попередніх авторів Веріго (l. с.).

Рис. 5 А.

В частині випадків, на початку таких ритмічних коливань, виразно виступають дрібні осциляції числом до 50—55 за сек. (рис. 5 В). Хвилі, що їх покривають ці осциляції, виглядають як двохфазні й ще складніші коливання. Иноді вони бувають такі значні, що відводять нитку за щілину реєстраційного апарату, де ритмічні рухи проходять як „розрядні коливальні рухи“; в инших випадках вони такі малі, що їх не відтворює нитка[1].

Прихований період дуже часто (як і в Бека) досягав значних розмірів, напр.: 1,4 сек. (рис. 4.В).

  1. Сєченов установив також дратівний вплив аноду на чутливі нерви, що він його вважає за можливе розглядати, як інтегральну складову частину нервового центру.