Сторінка:Грушевський М. Історія України-Руси. Т. 1 (Нью-Йорк, 1954).pdf/84

Матеріал з Вікіджерел
Цю сторінку схвалено

При кінцї неолїтичної культури на сїм похороннім типі слїдний новий дуже характеристичний обряд: обсипування, або обмазування небіжчика червоною краскою (охра, окис зелїза)[1]. Нахідки таких т. зв. фарбованих скелєтів вказують на широке розповсюдненнє сього обряду, особливо в надморськім і степовім поясї: могили такі звісні в дуже великім числї, часом великими гнїздами, по кількадесять або кілька соток, від Кубани до Бесарабії; на півночи вони сягають в полудневу Київщину і в порічє середнього Донця, в Харківщинї; звісні і в Сибіри[2]. Хронольоґічно сей обряд припадає на кінець неолїту й початки металїчної культури[3]. Що до самого крашення були ріжні обяснення, але докладнїйші спостереження не лишають уже місця сумнїву про його походженнє: положений в могилу труп посипав ся або мастив ся зверху краскою, часом лише голова і верхнї части, часом цїлий, і з розкладом тїла фарба осїдала на костях[4]. Зрештою крашеннє не-

    чайної пози мерця R. Andree Ethnologische Betrachtungen über Hockerbestatung (Archiv f. Anthr. 1907 — сам Андре толкує позу мерця звязуваннєм трупа (щоб не дати йому вийти і шкодити живим), практикованим у ріжних племен. Иньше обясненнє — як пози спочинку — F. Regnault Des attitudes dans la race bumaine (L'Homme preh. 1909).

  1. Перехід до сього нового обряду дуже добре слїдний напр. на розкопках Еварницького — Труды XI съѣзда т. I. Навпаки в харківських розкопках пнї Мельникъ-Антоновичъ (l. c.) фарбовані скелєти бачимо в сподї могили, а в насипах не фарбовані; але се ще не значить, що сам сей тип був пізнїйший (див в Трудах XII съѣзда с. 190).
  2. Нахідки на нашій території (з Кавказом і Кримом включно) до року 1898 досить повно зібрані й описані д. Спіциним в статї: Курганы съ окрашенными костяками (Труды отдѣленія рус. и слов. археологіи т. IV, 1899). Нахідки пізнїйших лїт в статях Брандебурґа, Кнауера, Еварницького в Трудах XI съѣзда, пнї Мельник, Данилевича, Городцова, Покровского, Янчука в Трудах XII съѣзда, Городцова і Еварницького в Трудах XIII съѣзда, Бобринского і Спіцина в Извѣстіяхъ археол. ком. XII, XX, Археологическая лѣтопись Южной Россіи 1899 р. с. 58, 116–7, 212, 1900 р. с. 8, 181, 1901 р. с. 91, 177.
  3. Веселовский пробував довести, що вони належать до бронзової епохи, й камяне знарядє в них в них мало лише рітуальне значіннє. На сїм стоїть і Городцов. Подібне доводив Бранденбурґ для похорону з нефарбованими (скорченими) скелєтами (op. c.). Але їх доводів не можна прийняти: по перше, неправдоподібно, щоб за коротку бронзову епоху лишила ся така маса сих похоронів, по друге — дуже неправдоподібно, аби металїчна культура не зраджувала себе замітнїйше нїчим в такій масї похоронів з обстановою камінної культури. Див. в сїй справі ще дебати XII археольоґічного зїзду — Труды т. III с. 363.
  4. Спостереження Антоновича, Спіцина, Кулаковского, Кнауера, Городцова покінчили з давнїйшими обясненнями фарбовання: що небіжчики були ховані в червонім убранню, або що крашено відчищені від мяса ко-