Сторінка:Труди фізично-математичного відділу. Том II. Вип. 2-5. 1926.pdf/202

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

загального розвалу розпочату перед самою війною корисну справу наукового дослідження рідної природи.

Але на превеликий жаль, не всі співробітники Станції залишилися біля нас; деякі з них за ці роки померли, не встигши закінчити розпочату роботу, але сподіватимемось, що їх замінять инші робітники й продовжать розпочату справу, й що Дніпровська Біологічна Станція буде зміцнюватись та поширювати свою діяльність.

Одзначімо коротенько роботу, проваджувану на Станції останніми роками її діяльности (доки вона перейшла до Академії).

1. С. Ю. Кушакевич († 1920 р.) працював, досліджуючи розвиток р. Volvoх і здобув надзвичайно цікаві дані. Коротку роботу, що її він написав з приводу цього, надруковано вже, як він помер, під назвою: „Zuг Кenntniss der Entwicklungsgeschichte von Volvoх“. „Записки Фіз.-Матем. Від. У. А. Наук. 1 вип. том I, 1923 р.“.

2. М. Г. Холодний (1919-1921 р.) вивчав Protozoа, а потім провів декілька праць: 1) Про залізобактерії та їх відношення до водорослин. 2) Метаморфоза пластид у волосках підводного листя Salvinia natans. 3) Про вегетативне розмноження Sempervivum soboliferum, та инш.

3. В. С. Киричинський († 1916 р.) працював, вивчаючи групу мшанок, причому в районі Київа він знайшов двоє нових для Дніпра видів мшанок: Fredericella sultana i Paludicella Ehrenbergi ).

4. В. І. Казановський (+ 1919 р.) продовжував працювати, вивчаючи водорослини р. Дніпра.

5. Т. Г. Добржанський (1918-19 р.) вивчав малакофавну. Він здобув деякі нові види нашої фавни [1]). Далі він вивчав фавну берегових намулів підчас весняної повiди. Наслідки праці цих та наступних років надруковано в „Русском Гидробиологическом Журнале“, т. III, 1924 р.

6. Д. О. Белінг (1918-19 р.) продовжував вивчати іхтioфавну Дніпра і підготував до друку декілька праць про риби, з них одна про альбінізм у Теleostei, залишилася ненадрукована. Приводом до написання цієї праці було те, що в Дніпрі під Київом було зловлено один примірник сома справжнього альбіносу. Його зловив у вересні службовець канцелярії Київського Університету І. В. Павлюченко біля Слобідки й живого приніс Д. О. Белінгові в лабораторію Університету. Цей примірник був зовсім білого кольору з червоними очима; він прожив декілька часу вакваріумі, але потім здох. Розмір сома: L. 268 mm.

7. В. В. Совинський (1919-21 р.) працював, вивчаючи Мicrolepidoptera, що було зібрано в околицях Станції.

8. О. О. Оглоблін (1918-19 р.) працював, вивчаючи групу Оstracodа. Не закінчивши працю, виїхав з Київа. Тепер працює у Празі.

9. П. П. Сабаніїв (1919 р.) вивчав фавну Тurbellaria.

  1. Докладніше див. працю Белінга: Вeiträge zur Kenntniss der Fauna des Dnieprbassins