Сторінка:Труди фізично-математичного відділу. Том II. Вип. 2-5. 1926.pdf/422

Матеріал з Вікіджерел
Цю сторінку схвалено

II стадія. Зародок видовжений. Довжина хвоста значно більша за його ширину, хвіст зігнутий униз. Зовнішні зябри не намічені. Наприкінці цієї стадії з'являється пігмент, хвіст випростується.

III стадія. Хвіст не творить кута з віссю тіла. Пігмент утворює дві смужки. На хвості й спині є вже гребені. Зовнішні зябра мають вигляд досить великих горбків.

У 1924 році я оперував більшість зародків на стадії III, у 1925 — на стадії II.

На III-ій стадії слуховий пухирець має форму груші (намічається Ductus endolymphaticus). Стінки товсті, з одношарового епітелію. Мезенхіма, що його оточує, не згускає коло стінок пухирця. З цього ми бачимо, що, навіть на цій стадії, утворення слухової капсулі ще не почалося. На ранній стадії хвостового пупка слуховий пухирець ще не відокремився від епітелію.

Операцію робив я ось як: виймав зародків з оболонки й клав їх у маленький посуд з вощаним дном. Операції роблено в 1924 році під ✕20 лупою, а в 1925 — під бінокулярним мікроскопом. Я розрізав епітелій над слуховим пухирцем, виймав його й відчищав від мезенхіми, що його оточувала, та від слухового ганглія, а далі імплантував пухирця другому зародкові. Для імплантації я обрав бік зародка приблизно там, де бічна платівка переходить у соміт. Я робив рану й заводив у неї слуховий пухирець; у 1924 році я иноді втискав пухирця дуже глибоко, щоб його не можна було знов виштовхнути з рани. Велика кількість личинок гинула першими-ж днями від наслідків операції, а через те я в 1925 році вжив, з дуже гарними наслідками, методики асептичного переведення операції, що її утворив академик І. Шмальгавзен. Інструменти було стерилізовано, а операції зроблено в стерильному розчині Рінгера (концентрація півнормальна, що відповідає осмотичному тисненню в тканинах зародка). Оперованих зародків я тримав 2–3 дні у чашках Петрі з стерильним півнормальним розчином Рінгера.

Кожна личинка після операції росла в окремому невеличкому посуді. Фіксовано на стадії, коли вже обидві пари кінцівок були добре розвинені. У 1924 році між операцією та фіксацією проходило пересічно 30 день, у 1925 році по-над 50 день (порівнюю тільки темп росту Triton taeniatus). Я гадаю, що ця різниця повстає через те, що в 1925 році я тримав личинок у дуже маленьких посудинах, а може й через те, що в цьому році, через посуху, не можна було діставати для личинок досить гарної їжі.

Матеріял фіксовано субліматом з оцтовою кислотою, різано на 10 μ та фарбовано Алаунгематоксиліном за Ерліхом або Гемокальцієм за Мейєром.

У 1924-му році в мене залишилося 8 личинок, у 1926 — трохи більше, але цікавих із них — тільки 4.