Сторінка:Труди фізично-математичного відділу. Том II. Вип. 2-5. 1926.pdf/494

Матеріал з Вікіджерел
Ця сторінка вичитана

Як ми вже були казали, за об'єкт досліду ми взяли Раramaecium caudatum; зручність її полягає в правильній овальній формі та в зміні росту, го ловним чином — по довжині. Для мене це мало особливу вагу, бо давало можливість робити тільки одно міряння. Робити кілька мірянь, як це ми бачимо в Попова, я не могла через рухливість тварин. На живлення я використовувала сінні бактерії, розчинені на сінному наварі. Зміняла я бактерійну культуру мало не що-тижня.

Для міряння відсаджувано особини спеціяльно відтягнутою піпеткою, перед самим діленням, на предметове скло, на якому вже було невелике число Spirogira або якоїсь иншої ниткуватої водорости. При цьому Spirogirae розправляли так, щоб не створилося подвійних шарів або густої сітки. Роблено це було на те, щоб покривне скло не тисло на

Рис. 1.

тварин, і разом з тим вони спинялися-б коло водоростей. Иншим способом затримати тварин на деякий час на місці було те, що вони спинялися коло шматочка бактерійної плівки, приміщеної под покривне скло. Міряючи, через 3 години, я часто знаходила їх на тому самому місці.

Над відсадженими в такий спосіб особинами провадили спостереження й робили міряння з самого моменту розходження особин. Ділення клітини тривало коло години й більше, тимчасом як Попов показує для Frontonia leucas 30 — 40 хвилин. Мало не завсіди, як і в Попова, дочірні особини бували однакові розміром і росли цілком паралельно (иноді тільки ділення в них наставало в неоднаковий час). Для міряння я обертала однією рукою окулярний мікрометр, а другою предметове скло, на якому була тварина, і тільки в такий спосіб щастило не тільки зміряти, але й перевірити своє міряння. Міряння роблено окуляром № 2, об'єктивом № 3 мікроскопу системи Лейца. Роблено їх що-кожні 3 години, як удень, так і вночі. Між двома міряннями препарати знаходилися в вогкій камері.